Holding Space
Holding Space
Holding your space!
Afgelopen maand ben ik naar een workshop geweest van Heather Plett. Ik wist van te voren niet wat ik zou kunnen en mogen verwachten. En eerlijk gezegd had ik mij ook niet echt ingelezen Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en als een onbeschreven blad begon ik samen met 19 enthousiastelingen aan de workshop.
Wat is Holding Space?
We kennen allemaal wel momenten in ons leven dat we in een fase zitten van dat wat er was en dat wat nog gaat komen. Een fase waar verandering gaat plaatsvinden en waar we tegelijkertijd ook nog (af)wachten. En bovenal, een fase van niet weten wat er komen gaat. Deze momenten geven vaak een gevoel van angst voor het onbekende, gepaard met de nodige weerstand. Op het moment dat we deze weerstand voelen, is onze natuurlijke reactie om in onze safe space (comfort zone) te blijven. Maar levert dit op de lange duur ook het gewenste resultaat op?
Heather Plett heeft een formule bedacht om tijdens deze veranderingsfase een liefdevolle ruimte te creëren waarin iemand anders - of jezelf -, zelf het pad kan vinden naar de oplossing van de weerstand.
De 6 principes van Holding Space:
1. Vertrouw erop dat jij of de ander over alle hulpbronnen beschikt om het gewenste resultaat te behalen.
“Jij hebt de wijsheid niet in pacht. Werk met dat wat zich op dat moment aandient. De ander weet op een onbewust niveau wat goed voor hem/haar is.”
2. Laat je eigen ego erbuiten.
“Oei.. die is best lastig. We zijn als mensen snel geneigd om te geloven dat anderen in lastige situaties niet zonder onze hulp kunnen. Wij weten immers beter wat goed voor de ander is. Vaak omdat we ervaringsdeskundige zijn en dus denken te weten wat de oplossing is. Gun de ander de ruimte om te praten, wees in stilte bij de ander. Luister alleen en hoor wat er nodig is.”
3. Falen bestaat niet, alleen maar feedback.
“Op het pad naar verandering maken mensen nu eenmaal fouten. Heb hier geen oordeel over, of als je er al een oordeel over hebt (en het is oké om een oordeel te hebben), houd het voor jezelf.”
4. Overspoel de ander niet met teveel informatie of advies.
“Overspoel de ander niet met informatie. Dit kan maken dat de ander zich nutteloos en dom voelt. Voel aan wat de ander nodig heeft en check bij de ander of dit ook zo klopt.”
5. Respecteer het Model van de Wereld van de ander.
“Respecteer de autonomie van de ander. Zie punt 2!”
6. En ook al komt iemand tot een andere oplossing dan jij zou doen: respecteer dit!
“Soms is het teleurstellend als de ander een andere oplossing kiest dan jij zou doen. Respecteer dit en probeer de ander niet te overtuigen van jouw oplossing. Zie punt 1!”
Patronen op het pad naar verandering
Bovenstaande zette mij wel weer aan het denken. Wat zijn mijn patronen op het pad naar verandering? Loop ik ervoor weg of ik ga het aan? Afhankelijk van de vraag ga ik het aan, al zijn er zeker ook lastige vragen waardoor ik het proces niet aanga en er liever van wegloop. Ik ga in dat geval heel hard denken over een oplossing of, in het ergste geval, ga ik de hele dag Netflixen. Alles om ver van het probleem te blijven (zelfs schoonmaken behoort tot de mogelijkheden...).
Lichaamsbewustzijn
Pas op het moment dat ik seintjes voel in mijn lichaam, zoals spanning in mijn schouders, voel ik dat ik aan het weglopen ben. Dan pas kan ik mijn ratio uitschakelen en ben ik in staat om te voelen wat ik nodig heb. Wat nog steeds op enige weerstand kan stuiten, dus enige ‘overreding’ is wel nodig. Geholpen door mijn onderbewuste die natuurlijk al lang het pad naar de oplossing wist…
Of zoals Heather Plett vraagt: “Wat heb je nodig om de stap te kunnen maken van je safe space naar je brave space? Welke waarde levert je safe space op en welke waarde gaat je brave space opleveren?”
Ik ben benieuwd hoe het zit met jouw Holding Space. Kun jij holding space bewaken voor anderen en voor jezelf?